Over De Statie

De Statie in het kort

  • Luxueuse ingerichte kamers met alle comfort
  • Geschikt voor zakelijke en toeristische overnachtingen
  • Speciale hotelarrangementen
  • Mogelijkheden seminaries
  • Vergaderruimte

De Statie Vandaag

Guy Van Dooren (chefkok) en Hamit Grajcevci (verantwoordelijke zaal) hebben de handen in elkaar geslagen om samen een brasserie-restaurant met 7 hotelkamers uit te baten. Samen hebben ze 30 jaar horeca ervaring.

In een rustige en aangename sfeer kan je genieten van gerechten gebaseerd op de klassieke Franse keuken, wisselende suggesties en een bijkomende lichte lunchkaart met onder andere pasta’s en salades. Een gevarieerde wijnkaart maakt de maaltijd compleet.

Bij mooi weer kan je vertoeven op het gezellig terras.

De Statie vroeger

Op de plaats waar zich nu “De Statie” bevindt, stond in het begin van de 18de eeuw het huis “de Suyckerberg”. In december 1746 werd “de Suyckerberg” publiek verkocht. De oude huizen werden afgebroken en in de plaats verscheen een reeks rijwoningen.

Deze kleine werkmanshuizen, allen gelegen onder één dak, werden verhuurd. De Brechtse bevolking noemde hen spottend “de Barakken”. Op 10 juni 1896 reed de eerste stoomtram tussen Brecht-Overbroek en Maria-ter-Heide. In Brecht was er een stopplaats aan de post en aan de statie.

De eerste woning van de Barakken (nu De Statie) werd omgebouwd tot een voorlopige tramstatie. Wanneer later het tramspoor doorgetrokken werd tot Sint-Lenaarts en Oostmalle had men in Brecht nood aan een grotere tramstatie.

De eerste twee woningen van de Barakken werden afgebroken en in de plaats verrees in 1910 de Tramstatie. Het gebouw dat ingericht werd als herberg en tevens dienst deed als wachtlokaal met loket voor ticketverkoop, kreeg de naam “In den Wildeman”. Kort na W.O.II kreeg het reizigersverkeer per autobus de bovenhand. Zo verdween ook in Brecht de tram. In 1967, met de aanleg van de nieuwe Molenstraat, werd ook de buslijn verlegd. De nieuwe tramstatie deed enkel nog dienst als herberg. Eind 2001 werd de herberguitbating stopgezet. In 2002 werd het pand eigendom van Mr. Hendri Bartholomeeusen.